Om du äntligen är redo att ansluta sig till raden av cigarrökare, så skall vi här hjälpa dig med att komma igång. Det första steget är att välja rätt cigarrer till att ”öva” med . Du bör börja med att välja enstaka olika cigarrer som du kan köpa här hos oss på Cigarrkompaniet eller i din lokala tobaksaffär. Undvik att köpa en hel låda med cigarrer tills du hittat dina favoriter. Var inte rädd att be om smakråd. 

Så här väljer du rätt cigarr!

Välj Milda Cigarrer
Milda cigarrer rekommenderas för nybörjare, eftersom de mer fylliga cigarrerna sannolikt har lite för mycket smak och risken är stor att de är väldigt starka för dig som skall börja. Milda cigarrer är ofta också det billigaste alternativet, och på så vis behöver du inte oroa dig för att förstöra en dyr cigarr genom att tända den på fel sätt eller genom att snoppa för mycket.

Inspektera Cigarren
När du väl har fastställt vilken typ av cigarr du valt att köpa skall du sedan försiktigt pressa på cigarren för att avgöra om det finns några hårda eller mjuka områden. Du vill inte chansa på att köpa en cigarr med ett dåligt drag, eller ännu värre en som är täppt och inte rökbar. Tips: Ansedda tobaksfirmor kommer att byta ut oanvändbara cigarrer mot en väl fungerande. Tänk på att även kontrollera omslaget så inga sprickor eller kraftiga missfärgningar finns.

Förvara dina cigarrer rätt
Om du ännu inte äger en humidor skall du inte köpa fler cigarrer än du avser att röka inom ett par dagar och du skall även se till att lämna dem i deras cellofanförpackning tills du är redo att röka. Låt aldrig ett oskyddat cigarr utsatt för väder och vind eftersom den snabbt kommer att torka ut. Du kan tillfälligt lagra cigarrer i en Tupperwareburk eller liknande behållare.

Snoppa rätt!

Den slutna änden (eller huvudet) på en cigarr är den del av cigarren du har mot dun mun, men du måste snoppa den först. När en cigarr är handrullad, är ett lock satt på cigarrens huvud och detta är till för att cigarrens inte skall rulla upp och torkar ut för snabbt. En cigarr skall inte klippas förrän du är redo att röka den. Det finns tre typer av cigarrsnoppare, den som skär ett rakt snitt kallas giljotins och den är vanligast. Håll cigarr med ena handen och giljotinen med den andra , och sedan sätter du huvudet på cigarren i giljotinen och skär av toppen, skär ej längre än att en del av huvudet finns kvar för att inte cigarren skall rulla upp. Om huvudet på cigarren är formad som en kon skär en bit in i konen men inte för långt på den bredaste delen. I vilket fall som helst skär inte skär in i kroppen på cigarren Det leder oftast till att omslaget rullas upp förstör din upplevelse.

Utan cigarrsnoppare?
Den mest primitiva sätt att avlägsna huvudet av en cigarr helt utan verktyg är att bita av den med tänderna. Detta är den absolut sista utvägen och bör aldrig göras med en dyr premium cigarr eftersom en sådan cigarr oftast är mycket mer värdefullt än en standard cigarrsnoppare. Att bita av en cigarr eller på annat sätt skär den på fel sätt gör att omslaget att rullas upp och kan till och med skada bindemedel och tobak inne i cigarren. Om möjligt använd en vass kniv och en skärbräda eller en riktigt vass sax. Du kan också använda en penna för att trycka hål i locket . Om cigarr kostar mer än 75kr skall du helst inte klippa den förrän du har en cigarrsnoppare . Det kommer att vara väl värt att vänta.

Dags att tända

Efter att ha blivit snoppad är cigarren nu redo att tändas. Butantändare eller trästickor rekommenderas. Det är viktigt att inte tillföra kemikalier eller andra ämnen i cigarren när du skall tända (använd aldrig levande ljus att tända med). Det finns många typer av tändare på marknaden, men butantändare fungerar bäst utomhus, särskilt en blåsig dag.

Puffa och Rotera
Tänd din tändare med en hand,  greppa sedan din cigarr runt bandet (eller 2 – 5 cm från huvudet) med tummen, pekfingret, långfingret och ringfingret (om det skulle behövas), och äntra cigarren i munnen. Dags att placera änden av din cigarr strax ovanför toppen av lågan, var försiktigt så att inte cigarren rör den faktiska lågan. Börja blossa på cigarren för att sedan långsamt börja rotera cigarren samtidigt som du fortsätter att puffa. Beroende på hur stor cigarren är kan du behöva fortsätta puffa samtidigt roterar den öppna änden ovanför lågan under minst 10 till 20 sekunder (ibland längre) tills tobaken runt den yttre kanten börjar glöda fint och röken börjar bli lätt att dra in i munnen.

Röka cigarren
Nu när din cigarr äntligen har fått fart är det dags att röka och njuta av det. Fortsätt att puffa och rotera en till två gånger per minut. Undvik inhalering av röken, du skall bara smaka den i munnen och blåsa ut. Om du röker din cigarr för fort kommer den att bli för varm och förstöra smaken. Om du röker den för långsamt kommer den att slockna och du måste tända den igen. Eftersom de flesta handrullade cigarrer är gjorda med lång fyllning skall du inte aska tills den åtminstone är 1-2 cm lång, beroende på cigarren (och eventuella vindförhållanden, om du är utomhus). Du kan röka en cigarr så långt ner som du vill, detta är helt beroende på smak.